+34 656 883 371 / +34 654 937 420 booking@andaluciaexperiencias.com

Almeria– grad u Andaluziji, smjesten na jugoistoku Spajnolske uz Sredozemno more, a on je i glavni grad istoimene provincije. Abd-ar-Rahman III je izgradio Alcazabu koji je ovom gradu dao i ime: Al Mari’yah ( sat-toranj). Broj stanovnika iz 2018. godine iznosi 196,851.

Skyline of Almería

Povijest– Osnovao ga je Abd-ar-Rahman III 955. kao obrambena luka ja Mediteranskom moru. Ime potjece od arapske rijeci Al Mari’yah sto znaci «ogledalo mora». Alcazaba od Almerije je kompleks utvrda izgraden kako bi stitio grad. U 16. stoljecu Almeria je dozivjla prirodnu katastrofu, pogodila su je 4 potresa koji su unistili grad, a takoder je izgubila mnogo stanovnika. Naime stanovnici koji su bili Muslimani morali su napustiti grad. Tijekom Spanjolskog rata grad je bio bombardiran od strane Njemacke vojske, te je bila zadnji glavni Andaluzijski grad koji je pao pod snagama Francoisa. U drugoj polovici 20. stoljeca, Almeira je imala neocekivan ekonomski rast uz turizam i intezivnu agrikulturu. Nakon Francove smrti i popularnog odobrenja novog španjolskog ustava, ljudi iz južne Španjolske pozvani su da na referendumu odobre autonomni status regije.

Glavne znamenitosti grada

 1. Alcazaba– srednjovjekovna utvrda započeta u 10. stoljeću, ali uništena potresom 1522. godine. Uključuje trostruku liniju zidova, veličanstvenu kulu i velike vrtove.

  2. Almeirina skolnista od zracnog napada– podzemne galerije za civilnu zastitu tijekom Spanjolskog gradanskog rata, trenutno je najduza otvorena u Europi za turiste.

  Slikovni rezultat za Almería air raid shelters

  3. Katedrala– ima izgled tvrdave zbog svojih kula merlona i zasticenih staza stvorenih za obranu od mediteranskih gusara. Izvorno je napravljena kao dzamoja, ali kasnije je pretvorena u krscansku crkvu, prije nego sto je unistena u potresu 1522. godine. U 16.stoljecu obnovljena je u renesansnom stilu, zadrzavajuci neke od obrambenih obiljezja.

  Slikovni rezultat za almeria kathedrale

  4. Renesansna crkva Santiago– sagradena je 1533. godine s kulom i portalom.

  Slikovni rezultat za almeria santiago

  5. Chanca– skupina kuca uklesanih u stijene

  Slikovni rezultat za almeria chanca

  6.  San Cristobal trenutno je na rusevinama. S Alcazabom je povezan zidom.

  Slikovni rezultat za san cristobal almeria

  7. Muzej Almerie– ukljucuje nalaze iz prapovijesnog, iberickog, rimskog, grckog doba i muslimanskih objekata uglavnom iz Alcaabe.

  Slikovni rezultat za almeria museo

  8. Paseo de Coches moderno setaliste uz more sa vrtovima i palmama

  Slikovni rezultat za almeria Paseo de Coches

  Almeria ima najvisu populaciju muslimanskog stanovnistva u Spanjolskoj, cak 11-20%.

  Iz Almerie je treci predsjednik prve Spanjolske Republike, takoder i nekoliko glazbenika kao sto je Jose Padilla Sanchez, cija je glazba proglasena od strane UNESCO-a 1989. godine kao «opci interes», Poznati folk pjevac Manolo Escobar, gitarista Jose Tomas » Tomatito» i dobitnik Grammyja David Bisbal.

 

Ekonomija– vecinom se bazira na agrikulturi te je zastupljena uglavnom u zapadnom dijelu regije. Mnogobrojni plastenici uzgajaju voce i povrce te vise od 70% proizvoda je izvozeno u ostatak Europe.

 

Klima– Almeria je jedini europski grad sa pravom, vrucom pustijskom klimom. Ima ugodne zime i vruca i suha ljeta.  Almeria je takoder jedan od  najsuncanijih gradova Europe.

Almeria je odlican grad za posjetiti ako zelite uzivati u lijepom i ugodnom vremenu te prozivjeti povijest grada,a i Spanjolske. 🙂

¿En qué puedo ayudarte?